Hoe maak je een gazon winterklaar?

0
946
gazon winterklaar

Veel mensen vergeten het om hun grasmat winterklaar te maken of weten niet dat dit dient te gebeuren. Om de kwaliteit van het gras optimaal te houden is het echter wel van belang om de grasmat op deugdelijke wijze winterklaar te maken. Dit is niet moeilijk, maar het vereist wel een bepaalde werkwijze. Hieronder meer.

Bladeren verwijderen van het gazon

Wanneer in de herfst bladeren van de bomen vallen landen deze vaak ook op je gazon. Het is van belang om alle bladeren te ruimen van het gazon. Dit heeft met name één simpele reden. Wanneer de bladeren op het gras liggen krijgt het gras geen licht, dit is uiteraard onwenselijk. Op termijn verstikken de grassprieten dan namelijk. Ruim de bladeren niet pas wanneer het gazon vol ligt met bladeren, maar doe dit tussendoor ook. Zo voorkom je dat bladeren te lang blijven liggen.

De ‘laatste’ maaibeurt

Het klinkt wat treurig, maar dat is het gelukkig niet. Een goede laatste maaibeurt zorgt er voor dat de grasmat goed blijft gedurende de winter. Het weer bepaalt voornamelijk het moment voor de laatste maaibeurt. Soms komt het door de weersomstandigheden voor dat je het gras nog moet maaien in december.

Bij de laatste maaibeurt is het van wezenlijk belang dat je het gras niet te kort maait. Hier hoef je bij een normale maaibeurt minder goed op te letten. Langere grassprietjes zijn beter bestemd tegen (zeer) winterse omstandigheden. Bij veel grasmaaiers kun je vrij gemakkelijk de maaihoogte verstellen, zie hiervoor de handleiding die je hebt gekregen bij je grasmaaier. Met een goede maaihoogte zorg je ervoor dat het gras in de winter niet beschadigd.

Tot slot is het belangrijk om de laatste maaibeurt niet uit te voeren als het gevroren heeft of wanneer het gras nat is. Je vergroot zo namelijk de kans op lelijke spoorvorming. Daarnaast blijven er ongeregelde hopen gras liggen op het gazon die op termijn weer zorgen voor rotte plekken. Wacht liever even tot het een dagje droog is. Dit is voor jezelf ook nog eens prettiger.

Bemesting van het gras

Het is verstandig om alvorens de start van de winter het gazon nog even goed te bemesten. Houd er rekening mee dat je een geschikte meststof gebruikt. Dit is doorgaans een andere meststof dan die je gebruikt in de voorjaar of in de zomer. Je moet een meststof hebben met een relatief hoog gehalte aan de stof kalium. Dit is het beste voor het gras in de winter. In de praktijk kom je dan uit op een DCM najaarsmeststof. Dit zorgt voor een weerbestendige en volle grasmat die de winter zeker overleefd. Vanaf september kun je dit type najaarsmeststof ongeveer gebruiken, gebruik het niet later dan december.

Strooi kalk

In de winter wordt de bodem steeds zuurder, dit wil je absoluut voorkomen. Het gras groeit namelijk niet optimaal in een (te) zure bodem. Daarnaast bevordert een zure bodem de groei van mossen. Het is algemeen bekend dat mossen langzaam maar zeker de hele grasmat overnemen. Hierom is het van belang om voldoende kalk te strooien in de winter, zo zorg je voor een kalkrijke bodem. Mossen groeien zeer slecht op een relatief kalkrijke bodem, zo werk je dus ook de mossen tegen. Kalk zorgt er tevens voor dat het gras de voedingsstoffen beter zal opnemen. Kalk strooien maakt dus een groot verschil als het gaat om de kwaliteit van je gazon. Dit zal je in het voorjaar erg merken. Het magnesium in het kalk zorgt er daarnaast voor dat het gras een stuk groener zal zijn. Zo is je gazon weer klaar voor een nieuwe zomer.